_
hirdetés
_
hirdetés
Kerüljenek ki a közétkeztetésből a súlyosan allergizáló élelmiszerek – ezt kéri az AllerGéniusz Egyesület. Javaslatukra az iskolai menzán valószínűleg nem adnak szezámmagot, mogyoró- és dióféléket tartalmazó ételeket.
Ez most nem csak amolyan szokásos nyavalygás, mert minden gyerek allergiás mindenre. Talán emlékeztek rá, hogy idén január közepén egy 7 éves kisfiú anafilaxiás sokkot kapott egy iskolai szülinapozáson az elfogyasztott tortától, és pár órával később meghalt. A torta mogyorót tartalmazott, amire a kisgyermeknek súlyos allergiája volt. Erről az allergiáról egyébként a szülőknek sem volt tudomásuk, szóval ez tényleg egy tragikus véletlen volt.
A januári tragédia azonban felhívta a figyelmet a problémára, és Magyarországon is végre olyan intézkedések léphetnek életbe, amelyek egyrészt a diagnosztizált eseteket óvják, másrészt a még nem diagnosztizáltakat is, akik a valóságban súlyosan, életveszélyesen érintettek.
_
hirdetés
_
hirdetés
Egyelőre azokról az élelmiszerekről van szó csak, amelyek nem alapvető, szerves részei a magyar gasztrokultúrának. Nyilván vannak tej- és tojásallergiások, az ő védelmükben is szeretne az egyesület intézkedéseket látni a későbbiekben, de mivel ezek mindennapi részei az étkezésünknek, fel sem merült, hogy hozzányúljanak.
Olyan élelmiszerekről van szó, amelyek nagyrészt élvezeti élelmiszerek: a nutellás kenyér, a diós búrkifli, a cukrozott földimogyorós szelet, az aranygaluska, igazából eléggé kicsi az élelmiszerek köre, amely ide tartozhat. Viszont annál fájóbb lesz a hiányuk.
Veszélyt jelentenek a nem szervezett közétkeztetés keretein kívülről az iskolákba kerülő ételek, mert azok összetevői és elkészítésének körülményei sem ismertek – ezt már a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Vendéglátás és Közétkeztetés Felügyeleti Osztálya mondja. Persze itt is a régi lemez forog: ha a közétkeztető eleget tesz a tájékoztatási kötelezettségének, akkor elkerülhetők az ételallergia miatt bekövetkező tragédiák. Csak hát, ugye egy születésnapi torta esetében nem ismertek az ételkészítés körülményei, nem ismertek az összetevők, allergének.
Összesen 14 kötelező allergén van, amelyeket a közétkeztetésből nem lehet kivezetni, de például a földimogyorót vagy a szezámmagot minden további nélkül lehet nélkülözni. Szóval a közeljövőben sokat fog változni a menzakaja, ezzel együtt pedig biztonságosabb is lesz.
forrás: inforadio.hu