_
hirdetés
_
hirdetés
Ha villámgyorsan kellene még valami édesség az ünnepre, de nincs kedved tömegelni a 400 évre előre vásárlók között a boltban, mutatunk pár egészséges süti receptet. Íme a legfinomabb paleo sütemények!
1. Almás-fahéjas-diós muffin
Reszeljünk le 2 nagyobb almát. Egy külön tálban verjünk habosra 5 tojást és 10 dkg eritritet. Egy teáskanálnyi citromlében oldjunk fel késhegynyi szódabikarbónát, majd pezsgés után adjuk a tojásos keverékhez. Mozsárral törjünk össze 20dkg diót, adjunk hozzá 10 dkg kókuszlisztet, egy csipet sót, és 2 kávéskanál fahéjat. Ezt a száraz keveréket keverjük bele a tojásos masszába, majd adjuk hozzá a reszelt almát is. Ha fokozni akarjuk az ízélményt, szórjunk bele apróra vágott paleo csokoládét, majd adagoljuk muffinformákba a tésztát. Csokoládé a tetejére is kerülhet. A 12 db süteményt süssük 180 fokon 20-30 percig. Aki az almát annyira nem kedveli, nyugodtan ki is hagyhatja, anélkül is mennyei lesz az íze!
2. Paleo bejgli
Mákos, vagy diós töltelékkel is készülhet. Előbbihez keverjünk össze 15 dkg darált mákot 2 evőkanál kókuszzsírral, 3 evőkanál eritrittel, 1 evőkanál reszelt citrom- vagy narancshéjjal, aki kedveli, tehet bele 2 evőkanál mazsolát is. Ezeket egy kevés vízzel krémesítsük, és melegítsük lassan. Ugyanezzel az eljárással készül a diós töltelék is, melyhez 15 dkg darált diót 3 evőkanál eritrittel, fél teáskanál őrölt fahéjjal, 1 teáskanál vanília kivonattal, 1 evőkanál reszelt narancshéjjal, tetszés szerint mazsolával és kb. 1,5 dl vízzel keverünk össze.
_
hirdetés
_
hirdetés
A bejgli tésztájához 20 dkg mandulalisztet, 35 gramm eritritet és 2 tojást hűtsünk le. 90 g kókuszzsírt tartsunk szobahőmérsékleten, hogy kenhető legyen. A hozzávalókat az egyik tojás kivételével (ami a kenéshez lesz felhasználva), villával dolgozzuk először morzsásra, majd gyorsan gyúrjuk össze, hogy ne melegedjen fel túlságosan. Ezután egy kis időre tegyük a hűtőbe. Ezután nyújtsuk ki a tésztát egy sütőpapíron, töltsük meg a diós/mákos krémmel, és tekerjük fel. Kenjük meg a félretett tojással, szurkáljuk meg a tetejét, és 180 fokon süssük kb. fél órát.
3. Kókuszos-csokis praliné
Ez az apró kókuszos finomság gyorsan mindenki kedvencévé válhat. Keverjünk össze egy bögre (2,5 dl) kókuszreszeléket 1/4 csésze mézzel, 2 evőkanál kókuszzsírral, és 1 evőkanál kókuszliszttel. Fontos, hogy a kókuszzsír enyhén krémes állagú legyen, ha túl folyós, tegyük pár percre a hűtőbe, ha pedig túl kemény, tartsuk egy ideig szobahőmérsékleten. Ha összeállt a keverék, gyúrjunk belőle kis golyókat, és a tetejükbe nyomjunk 1-1 szem mandulát. Gőz felett olvasszunk fel 6 dkg étcsokoládét, és mártsuk bele a golyókat. Ezután tegyük hűtőbe a bonbonokat, hogy megszilárduljon rajtuk a csoki.
4. Mézes sütemény mascarpone krémmel
8 dkg kókuszolajat habosítsunk fel 30 dkg eritrittel, adjunk hozzá 2 tojást, 3 dkg mézet, 1,5 dl kókusz- vagy mandulatejet, 1 teáskanál őrölt szegfűszeget és 2 teáskanál őrölt fahéjat. Keverjünk el 40 dkg mandulalisztet 1 teáskanál szódabikarbónával, ezt adjuk az előző keverékhez, 5 dkg darabolt dióval és egy pici sóval együtt. Süssük meg egy tortaformában 170 fokon, majd hagyjuk kihűlni. Ezalatt állítsuk össze a krémet. 25 dkg mascarpone-t keverjünk ki egy csomag vaníliás cukorral és 3 dkg mézzel. Vágjunk félbe egy narancsot, reszeljük a krémbe a héját, és facsarjuk bele a levét. 1 dl tejszínt verjünk fel keményre,és óvatosan adjuk hozzá a masszához. Tálaljuk a sütemény mellé.
5. Amerikai almás pite
35 dkg mandulalisztet keverjünk el egy csipet szódabikarbónával, 18 dkg kókuszvajjal, 3 tojással és 15 dkg eritrittel. Gyúrjuk össze, és a felét lapítsuk egy piteforma aljába. Készítsük el a tölteléket: 1 kg reszelt almát 20 dkg eritrittel, fél vaníliabéllel, 10 dkg mazsolával, és fahéjjal keverjünk össze. Adagoljuk a formában levő tésztára, és annak másik felével fedjük be. 180 fokon süssük meg.