_
hirdetés
_
hirdetés
Pörgős hangulat, profizmus és karakteres személyiségek – ezt láthatjuk a legtöbb filmben, amely a szakácsok világát mutatja be. Ha érdeklődsz a szakma iránt, akkor hoztunk néhány filmötletet, amelyből megismerhetőek a szakácsmesterség szépségei és kihívásai.
Nagyon beakadt most nekünk a szakács téma. Nemrég a mesterséges intelligenciával állítottuk szembe, most a legjobb szakácsos–főzős filmeket gyűjtöttük össze.
-
Én, a séf
A film a lendületes, fiatal szakács, Jacky (Michaël Youn) és a tapasztalt sztárséf, Alexandre Lagarde (Jean Reno) egymásra találásáról, a szakmai alázatról és a kitartásról szól.
Alexandre úgy fedezi fel Jacky-t, hogy megkóstoltatják vele az ifjú szakács által készített sütőtökös márnát, amely a séf egyik korábbi, saját receptje. A fiatalról kiderül, hogy a séf összes szakácskönyvét olvasta, és kívülről tudja minden receptjét.
A film csúcspontja a várva várt tavaszi menü bemutatása a nagyközönségnek, köztük az étterem kritikusoknak. A nagy napon azonban akadályba ütköztek, mert nem lehetett beszerezni az alapanyagokat, de a csapat nem adta fel, és felvásárolta a sarki fűszeres szinte teljes kínálatát. A menü megkreálására mindössze 1,5 órájuk volt.
A kritikusokat végül lenyűgözte a fahéj és a lótuszlevél fúziója. A film pedig mesébe illően zárul, Alexandre kinevezte az utódjának Jacky-t, akinek még aznap megszületett a kislánya is.
2. Ízlések és pofonok
A film főszereplője, Kate (Catherine Zeta-Jones) egy igazán fanatikus séf, aki a tökéletes fogáshoz felkutatja a legkiválóbb alapanyagokat, különösen, ha friss tengeri halról, szarvasgombáról, vagy az egyik specialitásához, a sáfrányszószhoz szükséges összetevőkről van szó. Kate így gondolkodik az élet nagy dolgairól:
„Bárcsak létezne szakácskönyv az élethez, pontos receptekkel, hogy mit tegyünk.”
A film alapvetően Kate személyiségfejlődéséről szól, ahogyan lead a munkamániájából, és egy váratlan tragédia következtében az élet ráveszi, hogy végre a magánéletére is fókuszáljon, azért sok izgalmas életképet is láthatunk a konyhából.
Az egyik legikonikusabb jelenet az, amikor Nick (Aaron Eckhart), az új séf, aki egész nap Pavarottit hallgat, és az olasz konyha szerelmese, egy játékos trükkel eléri, hogy Kate árván maradt unokahúga (Zoe) újra elkezdjen rendesen enni.
A két séf a kezdeti rivalizálás után megkedveli egymást, és a film happy enddel zárul: Nick, Zoe és Kate néven saját bisztrót nyitnak.
_
hirdetés
_
hirdetés
3. Az ételművész
A filmdráma Adam (Bradley Cooper) kalandos életét mutatja be, aki csak a konyhában érzi igazán otthon magát. A szakmában pedig igazi rocksztárként emlegetik.
Adam már 16 évesen Párizsba utazott, hogy egy francia séftől kitanulja a szakma minden fortélyát, azonban az évek során túlhajtotta magát és kiégett. Miután sikerült talpra állnia, Londonba indult, hogy megvalósíthassa az álmát: a harmadik Michelin-csillag megszerzését. Az egyik legizgalmasabb kihívás ebben a csapat felépítése, akiknek művészi szintre kell emelniük a fine dining menük elkészítését.
Bradley Cooper feltűnően hitelesen alakítja a séf szerepét, és ez nem véletlen, ugyanis fiatalon a színészet mellett a szakácsmesterség iránt is érdeklődött, és korábban dolgozott is már étteremben. Egy másik fun fact, hogy a film készítésénél Gordon Ramsay sztárséf is közreműködött tanácsadóként.
4. Julie & Julia – Két nő, egy recept
A film különleges dinamikáját az adja, hogy két szálon és idősíkon fut a cselekmény. Julie (Amy Adams) a modern korban él és elhatározza, hogy egy év alatt elkészíti Julia (Meryl Streep) híres francia receptjeit, és erről blogot fog vezetni.
A két nőt a főzés és az írás iránti szenvedély köti össze.
Mindeközben megismerhetjük Julia, a mesterszakács történetét is arról, hogyan építette fel a karrierjét, és tört utat a férfiak birodalmában. Ami annyira jól sikerült, hogy korának egyik leghíresebb szakácsa lett az ötvenes években, saját tévéműsorral és megannyi szakácskönyvvel. Julia egyik legkülönlegesebb specialitása a burgundi marharagu.
5. L’ecsó
Az animációs film egy kissé kakukktojás, mégis így teljes a lista, hiszen a főszereplő, Remy, a patkány, aki minden áron szakács akar lenni, sokaknak lopta be magát a szívébe, és már meg sem rökönyödünk rajta, hogy mit keres egy patkány a konyhában.
Remy és Alfredo, a konyhai kisegítő fiú barátsága is meghatározó a filmben. A fiú Remy segítségével pompás fogásokat készít, és előléptetik séfnek. Az állat a szakács sapkában bújik el, és onnan irányítja Alfredo mozdulatait, de hamarosan fény derül a titokra.
A filmben felbukkan a francia cím névadó étele, a ratatouille is, amiért odavannak a kritikusok is, ez a magyar lecsóhoz hasonlít egy kis cukkinivel megbolondítva.