_
hirdetés
_
hirdetés
Majdnem egy hét telt el 2024-ből, így mindenkinek volt már ideje kiheverni az ó- és az újév közötti időszak fáradalmait. Újév – nem meglepő módon – a világ minden táján van, és – meglepő módon – nem mindenhol divat a szilveszteri virsli és lencse. Rövid cikkünkben bemutatunk nektek három érdekes újévi ételt a világ különböző tájairól. Alig egy év, és ti is kipróbálhatjátok őket!
Glückschwein – Németország
Bár a magyarok, ha marcipánra gondolnak, általában Ausztriára, és azon belül is Salzburg, a Mozart-golyó otthona jut eszükbe, eme étel igazi hazája valójában Németország. A Lübeck-i marcipánnak állítólag nincs párja a világon – ám eszem ágában nincs ízlésről vitatkozni az olvasókkal, ezt majd mindenki eldönti magának. A marcipán a németek szilveszteri ünnepségeiben is szerepet játszik a Glücksschwein, avagy szerencsemalacok formájában. E apró marcipán malacok állítólag szerencsét hoznak, és egész népszerű ajándéknak számítanak az országban.
Tizenkét szőlő – Spanyolország
_
hirdetés
_
hirdetés
Az Ibériai-félszigeten, és egyre inkább már Latin-Amerikában is népszerű szokásnak számít tizenkét szőlő elfogyasztása. Ez szó szerint az, aminek hangzik – az embernek tizenkét szőlőszemet kell elfogyasztania, egyet minden alkalommal, amikor az éjfélt jelző harang megkondul. Akinek sikerül, jó szerencséje lesz az évben, aki viszont félrenyel és köhög, vigyázzon – egy évinyi balszerencse vár rá!
Hoppin’ John – Egyesült Államok
Az USA déli részén népszerű ez az étel, melyet magyarra elegánsan akár Ugráló Jánosnak is fordíthatnánk. Eredetileg Dél-Carolinából származik, de maga az étel vélhetőleg a kreol konyhában gyökerezik, és állítólag eredetileg Afrikából hozták az Újvilágba. Főleg rizsből (mely a bőséget hivatott szimbolizálni) és babból (mely a pénzérméket jelzi) áll, néha pedig zöldbabbal (mely zöld, tehát pénzszínű) és kukoricakenyérrel (ami aranyszínű – nem nehéz kitalálni, mit jelent) szolgálják fel, aki pedig ezt fogyasztja, szerencsés lesz az évben.