_
hirdetés
_
hirdetés
Na, ezt most megérdemeltük. Azt hittük, hogy egy ügyetlen kérdést kaptunk, aztán minél mélyebbre merültünk a témában, annál inkább látszott, ez egy baromi jó kérdés!!!
Kínai éttermesnek kötelező a szakács végzettség? A magyar szakképzésben csak magyar konyha van, nem?
Rövid válasz
Az most nincs.
Kicsit – sokkal – hosszabb válasz
Először tisztázzuk, milyen lehetőségek vannak. Egyrészt ott van az az opció, hogy kínai – vagy bármilyen nem magyar – állampolgárságú ember Magyarországon szeretne a szakmájában dolgozni. Ez esetben honosíttatnia szükséges a korábban megszerzett végzettségét, hogy kiderülhessen, megfelel-e a magyar szabályozásnak. (Ezzel kapcsolatban csak annyit mondunk: keressetek rá, milyen feltételekkel lehet Indiában jogosítványt szerezni. Imádni fogjátok…)
_
hirdetés
_
hirdetés
Aztán van a nagyon egyszerű eset, hogy nem magyar állampolgár szerez Magyarországon végzettséget. Itt különösebb látnivaló nincs, mindenki mehet a dolgára. Azért azért még érdemes hozzátenni, hogy magyar szakképzésben nem csupán a magyar konyha ételeit tanulják meg elkészíteni a diákok.
A szabályozás pedig így szól:
Az élelmiszer-vállalkozás létesítésének és működésének feltételei
4. § Az élelmiszer-vállalkozás működése során:
a) a környezetnek, a berendezéseknek, az eszközöknek, a technológiának, a felhasznált élelmiszer-összetevők minőségének, az alkalmazott személyek egészségének, szakképesítésének, illetve szaktudásának alkalmasnak kell lennie a megfelelő minőségű és biztonságos élelmiszer garantálására,
Számos hely természetesen ezt úgy oldja meg, hogy a szaktudással – tehát nem feltétlenül szakképesítéssel – rendelkező nem magyar állampolgárok mellett alkalmaz legalább egy magyar szakképesítéssel rendelkező magyar állampolgárt, úgy pedig minden szabályos. Papíron.