_
hirdetés
_
hirdetés
Szinte mindenkinek van az ismeretségi körében valaki, aki allergiás valamilyen ételre, vagy összetevőre. Mára már hatalmas méreteket öltött a jelenség, elszaporodtak az étel intoleranciás betegek. Ez a sajnálatos tény, pedig magával hozta, azt a szegmenst az élelmiszeriparba, amely az ételallergiásokat kívánja kiszolgálni. Cikkünkben megvizsgáltuk, hogy mennyire találkozik a kereslet a kínálattal.
Van amiben fejlettebbek vagyunk, mint Ausztria
Bizony! Ha alapanyagokról van szó, sok minden beszerezhető Ausztriában, ami kishazánkban, de mégsem minden. Ez legyen a legkisebb baj, ha az ételallergiás – mondjuk glutén érzékeny – beteg jár Magyarországon, általában beszerzi, amit kint nem lehet kapni, és feltankol belőle, vagy kiszállíttatja. A gondolkodásmódban elmaradottabbak a leginkább. Sok étteremben, gyorsétteremben, forgatják a szemüket, ha az illető vendég érdeklődik mondjuk egy gluténmentes termékekről, általában nem rendelnek belőle eleget, és soha nincs.
A komplikáltabb kérdéseket már csak pironkodva merik feltenni az étel intoleranciás vendégek. Ilyen például, hogy egy mártás, vagy fűszerkeverék tartalmaz-e bizonyos allergén összetevőket.
Egy olvasónk beszámolója szerint akinek lánya osztálytársával esett meg Ausztriában, hogy az osztályfőnöke rendszeresen kellemetlen helyzetekbe hozza a gluténérzékeny gyereket azzal, hogy
teljesen figyelmen kívül hagyja a betegségét.
Az osztálytársaival soha nem ehet az ünnepi tortákból, de ezt már megszokta, visz magával otthonról gluténmentes termékeket, amiket fogyaszthat a társaival. Viszont az, hogy közös osztálysütéseken-főzéseken sosem készítenek semmilyen gluténmentes ételt, és a gyerek végignézi minden alkalommal, ahogy a társai megeszik az iskolai mézeskalácsot/pizzát/ melegszendvicset, aminek az elkészítésében ő is részt vesz, az több mint kellemetlen a gyermek szemszögéből. Az édesanyja próbálta konfliktuskerülő módon megoldani a kérdést, megkérte a tanárnőt, hogy ha sütnek-főznek, szóljon neki előre, és küld a kislánynak be a suliba általa készített ételt. Ez sajnos nem valósult meg.
Az efféle szituációkkal az a baj, hogy az étel allergiában szenvedő úgy érezheti, hogy negatívan különböztetik meg. Nem nézik jó szemmel az adott helyen, a fura kérdéseivel, pedig ő csak ugyan azt szeretné, mint a többi ember, enni egy jót.
Magyarországon jobb a helyzet,
_
hirdetés
_
hirdetés
a legtöbb oviban és suliban is lehet kapni speciális menüket, míg az osztrákoknál ez sem magától érthetődő dolog az intézményekben. Persze nem állítjuk, hogy itt nem fordulhatnak elő ilyen bakik, de mára már a legtöbb vendéglátóhely, és suli figyel erre a kérdésre.
Még mindig van hová fejlődni
Angliában minden étteremben természetes, hogy rendelhetők olyan ételek, amelyek megfelelőek lehetnek az aktuális étel allergiás vendégeknek. Laktózmentes és gluténmentes verziók, illetve az étlapon feltüntetik, hogy milyen alapanyagokból készültek az ételek. Az angolok nagyon komolyan veszik ezt a kérdést.
Volt szerencsém saját bőrömön tapasztalni ennek súlyát, és komolyságát. Egy ideig egy angol hotelben dolgoztam. Az éttermében külön séf készítette elő az ételintoleranciások menüjét, egy előre lejelentett lista alapján. Ezen felül volt egy pincér, aki kiemelten figyelte, hogy ők azt az ételt kapják, amit előírtak nekik. Nem lehetett olyan, hogy a vendég kérdezett valamit, és a pincérek húzták a szájukat, vagy a vállukat vonogatták. Mindig meg kellett kérdezni a főszakácsot, ha ilyen kérdéseket kaptunk, és mindig jött rá megfelelő válasz is.
Minden nálatok, tanulóknál kezdődik
A vendéglátós diákok már fiatalon találkoznak az ételintoleranciások igényeinek fontosságával. Az iskolában általánosságban tanulnak róla, de a szakmai képzés alatt ez a kérdés nem kap olyan mértékű hangsúlyt, mint például a diétás szakács, vagy diétás cukrász képzésnél. Ezeknél a képzéseknél kifejezetten az ételallergiás és minden más betegségekhez kapcsolódó étkezésekről tanulnak meg mindent a tanulók.
Magyarországon is egyre több olyan étterem van, amely feltünteti az allergén összetevőket az étlapon, amire most már szabályozás is van. Ha pedig egy vendég informálódni szeretne egy adott ételről
egy jól felkészült pincérnek tudnia kell a választ.
Mint látjuk, a kérdés kishazánkban is kiemelt figyelmet kapott, és egyre inkább természetessé válik, hogy mindenhol nyugodt szívvel étkezhetnek az ételallergiásaink, és a kérdéseikre is választ kapnak.