Összefoglaló 20231108

Rövid

 

Megérkezett a szakképzési Biblia, 25 éves szünet után feltámadás és emelt szinten minden jobb!

 

Ez történt a héten a Szakmaverzum.hu oldalán, a szakképzés világában.

 

Megérkezett a 2023/2024-es Szakmafüzet, amelyben mindent megtaláltok a szakmákról. Az Innovatív Képzéstámogató Központ kiadványa pontosan összeszed nektek mindent, átlátható, könnyen érthető: egyszóval nagyon kell nektek, mint ahogy ti is a szakképzésnek.

 

Negyedszázadnyi szünet után újraindult Kaposváron a Tejtermékkészítő és Tejipari technikus szakmai oktatás. A tejipari szakképzést a Déli Agrárszakképzési Centrum élesztette fel, természetesen duális partnerei segítségével. A képzések elindultak, a centrum terve pedig, hogy segíteni tudják a térségben lévő élelmiszeripari vállalkozások szakmai utánpótlását és a meglévő munkaerő felzárkóztatását.

 

Megmarad az 500 pontos felvételi rendszer, de az egyetemek nagyobb mozgásteret kapnak – ez a megújult felsőoktatási felvételi eljárás lényege. Megéri emelt szintű érettségit választani, mert az emelt vizsga esetén minden elért százalék után 1 pont jár majd a felvételin, a középszintű vizsgáért viszont csak az elért százalék kétharmada szerinti pontszámot kapod meg.

 

Hosszú

 

Megérkezett a szakképzési Biblia, 25 éves szünet után feltámadás és emelt szinten minden jobb!

 

Ez történt a héten a Szakmaverzum.hu oldalán, a szakképzés világában.

 

Letölthető az alapszakmákat bemutató kiadvány frissített változata az Innovatív képzéstámogató Központ oldaláról, de termszetesen cikkünkben is ott a link! Egyszerű a képlet: minden szakma kapott egy külön oldalt, még befogadható mennyiségű leírással. Egyértelműen fel van tüntetve, hogy hány éves a képzés (3, 5, vagy 6). Leírják, hogy milyen kompetenciák szükségesek az adott szakmákhoz, illetve annak elvégzését követően milyen folyamokban vesztek majd részt a munka során. Bónuszként, pedig azt is odakarcolták, hogy kiknek ajánlják, ami szintén segítséget nyújt számodra, hiszen ez alapján fel tudod mérni, hogy passzol-e hozzád az adott szakma.

 

Negyedszázadnyi szünet után újraindult Kaposváron a Tejtermékkészítő és Tejipari technikus szakmai oktatás. A tejipari szakképzést a Déli Agrárszakképzési Centrum élesztette fel, természetesen duális partnerei segítségével. A képzések elindultak, a centrum terve pedig, hogy segíteni tudják a térségben lévő élelmiszeripari vállalkozások szakmai utánpótlását és a meglévő munkaerő felzárkóztatását. Hab a tortán, vagy inkább hab a tejen, hogy az iskolában nemcsak szakmák megszerzésére van lehetőség, a rövidebb idő alatt teljesíthető ingyenes szakképzésekből is válogathatnak a felnőttek és fiatal korúak.

 

Megéri emelt szintű érettségit választani, mert az emelt vizsga esetén minden elért százalék után 1 pont jár majd a felvételin, a középszintű vizsgáért viszont csak az elért százalék kétharmada szerinti pontszámot kapod meg. Ráadásul idéntől az intézmények maguk döntik el, hogy a 100 pontot milyen plusz teljesítményért, vállalásért ítélik oda. Szinte minden egyetemen elismerik a nyelvvizsgát és az intézmények saját döntése alapján akár munkatapasztalat, szóbeli felvételi, előképzettség, önkéntesség vagy valamilyen felkészítő tanfolyam elvégzése is eredményezhet többletpontokat.