_
hirdetés
_
hirdetés
Ha van olyan étel, amelyre talán soha senki nem fog ráunni, az a pizza. Egy baráti összejöveteltől kezdve, az első randin keresztül, egy magányosan otthon sorozatozós estén át, akár egy vasárnapi családi ebédként is helyt állhat. De mit is takar a pizzasütő szakma? Vajon megéri manapság a pizzasütésben gondolkodni?
Leszögezhetjük, hogy a pizzára mindig lesz igény, így a pizzasütő szakma kvázi örökéletűnek tekinthető. Ez így biztatóan hangzik, viszont talán nem is olyan egyszerű ez az egész, mint azt gondolnánk. Az elmúlt években volt szerencsém belátást nyerni a pizzasütés rejtelmeibe, ezáltal első kézből tapasztalhattam meg ennek a kétségtelenül csodálatos, viszont mind pszichésen, mind fizikailag is igencsak megterhelő szakmának a rejtelmeit.
Oké, de mit csinál egy pizzasütő?
Pizzát, mondhatnánk szellemesen. A legtöbb pizzériában egészen a tészta dagasztásától, egyenesen a sütésig mindent egy személy csinál. A jó pizza alapja a jó tészta, amely annak dagasztási metódusain áll vagy bukik. Ezeket a paramétereket (só, víz, élesztő, margarin és így tovább) legtöbbször egy már bevált recept alapján tanulhatjuk be, amely pizzériáról pizzériára változik.
A dagasztáson múlik tehát, hogy milyen pizzát fogsz majd a végén kiadni a lapátodról.
Ezután jöhet a tészta szaggatás. Ez az a folyamat, amikor az egész tésztából (egy pizzéria esetében legalább 10 kg-os tételről beszélhetünk) különféle eszközökkel kis tészta bucikat szaggatunk ki, amelyekből majd a kerek pizzaformát nyújtjuk.
A tészta nyújtásáról könyvet írhatnánk, hiszen roppant sokféle mód és technika áll rendelkezésünkre. Bár általában ez a folyamat is a pizzéria elvárásaitól függ, az adott formára való nyújtás metódusai igencsak sokszínűek lehetnek. Nyújthatunk lisztben, sodrófával, kézben, gépben, vagy
akár dobálhatjuk is a levegőben, jellegzetes olasz stílusban.
Egy a lényeg, hogy kerek legyen, illetve ne szakadjon ki. Viszont ha a tészta dagasztására, valamint a kelesztésre elegendő figyelmet fektettünk, akkor nem szabad, hogy gond legyen a nyújtással sem.
_
hirdetés
_
hirdetés
A kinyújtott tésztát többféle módon is előkészíthetjük a feltétezésre. Volt lehetőségem olyan helyen dolgozni, ahol a méretre nyújtást követően a tésztát a márványasztalon hagyva feltéteztük, viszont gyakori, hogy különféle méretű (úgyszintén pizzéria függő) sütőformákba helyeztük a kinyújtott pizza bucikat. Az utóbbi megoldás gyakran kedvezőbb, hiszen a több száz fokos kemence mellett könnyen odaragadhat a pizzatészta a márványasztalra, így azután igencsak trükkös tud lenni a lapátra vétele.
Felöltözik a pizza
A feltétezés az egyik legszebb része a pizzakészítésnek, ahol felöltöztetjük a csupasz tésztát. Ezután jöhet a sütés, amikor is változóan, általában 350-450 Celsius fokba helyezzük a kinyújtott, feltétezett pizzatésztát. Mérettől, illetve feltéttől függően 5-10 perc alatt sülnek készre a pizzák.
Neked is menne
Mondhatjuk, hogy pizzasütés mára olyan hétköznapi és elsajátítható szakmává vált, hogy bárki megtanulhatja. Azt nem mondom, hogy jó is lesz benne, viszont a különféle technikák és eljárások gond nélkül betanulhatók. Vendéglátás lévén nem titok, hogy ez a szakma is gyakran idegőrlő és fárasztó lehet, a gyorsaságra és az előre gondolkodásra való folyamatos törekvést meg sem említve.
A tempó tartása, illetve az, hogy minden alapanyagot megfelelő mennyiségben előre bekészíts az nélkülözhetetlen ahhoz, hogy ne érjenek kellemetlen meglepetések.
Pizzasütőként gyakori (a vendéglátásban egyébként egyáltalán nem ritka) 10-12 órás műszak, ahol két nap munka, majd két nap pihenő beosztásban dolgoznak a sütők.
A tészta dobálás menő, és keresni is lehet vele
A piszkos anyagiak szempontjából azt mondhatom, hogy meglepően jó helyen van a pizzasütő szakma bérezése. Nyilvánvaló, hogy ha pizzasütőnek állsz akkor fel kell készülnöd, hogy valószínűleg nem fogsz pár hónap után nyaralót venni a Maldív-szigeteken, viszont
jobban kereshetsz, mint egy friss diplomás
vagy egy bolti eladó. Tapasztalatom alapján az, aki kiállja a pizzasütő szakma próbatételeit, kiemelkedő bérezést is kaphat, amely a
havi nettó 300-350 ezer forintot is elérheti.
Ha fogékony vagy, illetve egy kicsi érzéked is van a tésztához, idővel nagyon szépen bele tudsz jönni a pizzasütésbe, így akár szépen is kereshetsz vele.