_
hirdetés
_
hirdetés
A Pannon Gasztronómiai Akadémia a Magyar Vendéglátók Ipartestülete együttműködésével és a Budapesti Gazdasági Egyetem Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Karával (BGE KVIK) rendhagyó szakács- és pincérversenyt rendezett.
Az egyetem első alkalommal megrendezésre kerülő saját szervezésű versenyén – szakítva az eddigi megszokásokkal – szakács és pincér tanulók, valamint turizmus-vendéglátás szakos egyetemi hallgatók valós elméleti és gyakorlati tudását mérte fel és értékelte a neves zsűri.
A szakácsverseny zsűri tagjai:
Barka Áron, ARAZ Étterem
Bernáth József, számos külföldi Michelin csillagos étterem korábbi munkatársa
Dr. Sándor Dénes, a BGE KVIK Vendéglátás Tanszékének nyugalmazott egyetemi docense
Ferenczi István, Danubius Hotel Aréna
Nyíri Szása, Arany Kaviár Étterem
Segal Viktor, Segal Viktor Konyhája; Bocuse d’Or Akadémia
Vomberg Frigyes, Bocuse d’Or Akadémia
A pincérverseny zsűri tagjai:
Csapody Balázs, a balatonszemesi Kistücsök étterem tulajdonosa, a Pannon Gasztronómiai Akadémia elnöke, a sommelier ismeretek elismert szakértője
Balogh István Ferenc, Éttermi Mesterek Klubja elnöke, az éttermi szerviz általános szakértője
Bándoli Attila, a Gundel étterem volt ügyvezető igazgatója, vendéglátóipari szakértő
Héver Tímea, az Alemitta beregi csirke termelője, tulajdonosa
Kovács László, az Magyar Vendéglátó Ipartestület elnöke, az éttermi szerviz általános szakértője
Molnár Attila, Aranykaviár étterem tulajdonosa, az éttermi szerviz általános szakértője
Szabó László, a Coffee X-Presso tulajdonosa, a kávés szekció szakértője
Szombati Zsolt, a Bartist.hu mixer cég tulajdonosa, a bartender terület szakértője
_
hirdetés
_
hirdetés
A szakácsok meghatározott idő alatt, az előzőleg ismertetett nyersanyagkosárból, valamint a zsűri által a helyszínen meghatározott két kötelezően felhasznált alapanyag – hízott kacsamáj, tehéntúró – felhasználásával háromfogásos ételsort készítettek el, majd élő szóban is bemutatták receptjeiket a zsűrinek.
A pincér versenyzők egy 100 pontos elméleti írásbeli tesztet követően egy, a zsűri által a verseny reggelén kihúzott ünnepi étrendet, hozzáillő italsort állítottak össze, majd szintén a zsűri által kihúzott alkalomra díszasztalt terítettek. Az élőmunka bemutatása során osztrigát bontottak, Alemitta beregi csirkét és egy flambírozott desszertet szolgáltak fel. Emellett feladatuk volt még a zsűri által kihúzott koktél és kávé összeállítása és szervírozása. A versenyzők tudását minden műveletnél, idegen nyelven is felmérte a zsűri.
A versenyen összesen 12-en, köztük 5 szakács és 5 pincér tanuló – Budapestről, Keszthelyről, Siófokról, Veszprémből és Zalaegerszegről –, valamint 2 BGE KVIK-es egyetemi hallgató mérte össze tudását.
A szakácsverseny első három helyezettje:
Ramocsai Barbara, BGE KVIK
Hamar Roland, Budapesti Komplex Szakképzési Centrum – Gundel Károly Szakképző Iskolája
Mursa Martin, Siófoki SZC Krúdy Gyula Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája
Az első helyen végzett Ramocsai Barbara korábban már komoly sikereket ért el a Skills Hungary és EuroSkills, valamint az Olivier Roellinger szakácsverseny észak- és kelet-európai döntőjén is, ahol ezüstérmet szerzett.
A pincérverseny első három helyezettje:
Császár Attila, BGE KVIK
Gelencsér Janka, Siófoki SZC Krúdy Gyula Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája
Hosszú Kevin, Zalaegerszegi SZC Keszthelyi Vendéglátó Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma
Az első három-három helyezett a verseny szervezői és támogatói által felajánlott értékes jutalomban részesült. Emellett, amennyiben az első helyezett szakács és/vagy pincér versenyző a verseny ideje alatt még középiskolai hallgató, és három évben belül, önköltséges képzésre felvételt nyer a BGE KVIK turizmus-vendéglátás alapképzésére – első féléves tandíját az egyetem biztosítja.
(origo)
(Borítókép: BGE KVIK)