_
hirdetés
_
hirdetés
Hetedik alkalommal szervezi meg a Magyar Sajtkészítők Egyesülete a Sajtmustrát, ahol szakmai zsűri dönt az ország legjobb sajtkészítményeiről. A magyar sajtok legnagyobb seregszemléjén három kategóriában (juh-, tehén- és kecskesajt) kerültek kiválasztásra a legjobb minőségű sajtok. A Magyar Sajtkészítők Egyesülete 2013-ban rendezte meg először a Magyar Sajtmustrát. A rendezvény idén októberben Budafokon, a Törley Pezsgőmanufaktúra 100 éves falai között várta a sajtkészítő szakma javát és a gasztronómia szerelmeseit.
121 sajt közül számos kiemelkedő termék érkezett, nehéz volt a nemzetközi és hazai bírálóbizottság döntése.
Hegedűs Imre, a Magyar Sajtkészítők Egyesületének alelnöke szerint a sajtkészítők összefogása a legnagyobb hozadéka a rendezvénynek. A mostani hetedik sajtmustrán tapasztalták meg igazán, hogy ha a szakma együttműködik, számos új lehetőség nyílik meg a számukra.
Arany minősítést nyertek el az alábbi sajtok:
Paraszt Sajt Svájcer – Ficsor Árpád
Parenyica Sajt – Gyugos Bence
Balaton „Kékszalag” – Reményik Kálmán
_
hirdetés
_
hirdetés
„A magyar sajt közös ügyünk”, ahogy azt az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára mondta a rendezvény megnyitóján. Feldman Zsolt szerint egyre több a minőségi termék és a bátor, innovatív sajtmester hazánkban, éppen ezért fontos, hogy ezek a termékek továbbra is elérhetőek legyenek a vásárlók számára, minél több termelői piac létesüljön, és a sajtosok támogatást kapjanak beruházásaikhoz. Az államtitkár elmondta, hogy az Agrárminisztérium a Magyar Élelmiszerkönyv módosításán dolgozik, a következő időszakban életbe lépő változások a magyar sajtágazat eredményességét, illetve a magyar tejtermelők és sajtkészítők munkájának könnyítését szolgálják.
„Az új szabályozás egyebek mellett érinti majd a legnépszerűbb és legismertebb magyar sajtot, a trappistát is.” – tette hozzá. A következő lépés pedig az, hogy
a szállodákat és vendéglátókat ösztönözzék arra, hogy a kínálatukban legyenek jó minőségű magyar kézműves sajtok is.
A rendezvény fő célja – a sajtkészítő mesterek elismerése mellett – lehetőséget nyújt arra is, hogy a résztvevők minél több érdekességet tudjanak meg a sajtokról, az elkészítés folyamatáról, kérdéseiket személyesen is feltehessék a mestereknek. Ezekkel az ismeretekkel tudatosabban vásárolhatnak a nagyobb üzletek sajtpultjainál is.
(Forrás: origo, magyarmezogazdasag.hu)