_
hirdetés
_
hirdetés
Egy gőzölgő fekete, vagy egy habos latte? Néha a pihenést jelenti egy nehéz napon, néha egy baráti beszélgetés kísérője, oldja a bút, fokozza a boldogságot. De kik is azok a mosolygós emberek, akik a pult másik oldalán lesik minden kávés kívánságunkat? Az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő barista szakmáról beszélgettünk Jarjabka Zoltánnal, aki Szegeden vezeti kávéüzleteit.
Hogyan érkezett a kávé iránti szenvedély az életébe?
Energetikai mérnökként végeztem Pakson. Szegedre munka miatt kerültem, kiemelt ügyfélmenedzserként kezdtem el dolgozni, így jártam az országot, s közben persze kávéztam. Ha jól emlékszem, Kaposváron találtam egy kávézót, ahol olyan cappuccinot kóstoltam, amilyet még soha azelőtt. Ezután kezdtem el kísérletezni, hogy hogyan lehetne otthon is elkészíteni ezt az ízt. Aztán ez a hobbi igazi szenvedéllyé vált, elkezdtem workshopokra, tanfolyamokra járni, tanulni a szakmáról. S most itt tartunk, hogy ez a fő foglalkozásom, a saját kávézóimat vezetem.
Hogyan válhat barista valakiből?
Magyarországon 2012 óta nincs OKJ-s szakképzés, amelyen baristákat képeznek. Tanfolyamok, workshopok léteznek, amelyeket ugyanolyan vizsgáztatás zár, mint a szakképzéseken, a sikeres vizsgázók számára pedig tanúsítványokat/okleveleket állítanak ki, ami igazolja, hogy az illető képes barista feladatok ellátására.
Az igazi ajánlólevelet az oktatóhelyek jó hírneve jelenti.
Én az egyik legjobb oktatóhelyen végeztem, amelynek egyik tulajdonosa, alapítója és szakmai vezetője az Örökös Barista Magyarbajnok, a világbajnokságon 6. helyen végző Molnár Attila, így már önmagában is jól csengett, hogy az ő nevével fémjelzett oktatáson tanulhattam.
Ma már saját tanfolyamokat is vezet és szervez! Hogyan kell elképzelni az itteni kávé kurzusokat?
_
hirdetés
_
hirdetés
Többféle tanfolyamot vezetünk, van hobbi barista képzésünk, ami abban segít, hogy otthon is el tudják a résztvevők készíteni a legfinomabb kávékat saját maguk, családjuk, ismerőseik részére. De rendes, modulokból álló képzésünk is van, amelyen a jövő baristáit neveljük. Ezen felül egy kézműves sörözőben és étteremben adott volt a megfelelő rendezvényhelyszín, így velük együtt a borkurzusok mintájára kitaláltunk egy kávékurzust is. A kurzusokra egyes területek szakértőit hívjuk meg. A következő előadónk például Nagy-Bertók Anita lesz, aki világversenyeken tevékenykedik érzékszervi bíróként.
Érdeklődnek az emberek a kávé iránt, amit megisznak, vagy továbbra is a napi rutin részét képezi a kávézás, amelyet gyorsan beiktatunk egy-egy zsúfolt napba, két tevékenység között?
A kávézás még mindig többségében a napi rutin részét képezi. Tehát bejönnek az emberek, gyorsan elfogyasztanak egy kávét és folytatják a napjukat. De már azért egyre többen érdeklődnek az iránt, hogy milyen kávét isznak, milyen formában elkészítve. S szeretik, ha beszélünk az új ízekről, fajtákról és technikákról. Például ha valaki rákap az újhullámos kávék ízére, akkor gyakran előfordul, hogy már nem tér vissza a hagyományos pörkölésre. Aki kérdez, érdeklődik, az sosem marad válasz nélkül.
Hogyan lehet elképzelni ezeket a bizonyos hullámokat a kávézás történetében?
Leginkább az amerikai példán tudom szemléltetni. Kezdetben a mennyiségen volt a hangsúly, a minőség nem számított, a lényeg az volt, hogy akár otthon, akár a munkahelyen könnyen elérhető és gyorsan elkészíthető legyen a kávé. Instant kávék fénykora volt ez, olyanoké, mint a Nestlé vagy a Maxwell. Ezután megjelentek az olyan kávézók, mint a Peet’s Coffee vagy mint a Starbucks, velük kezdődött a magasabb minőségű kávézás élménye az USA-ban, ekkor jöttek divatba az espresso gépek és az espresso alapú italok. Ebben az időszakban kezdtek el az emberek a kávé élvezetével foglalkozni. A harmadik hullámban már nem egyszerűen az élvezeten volt a hangsúly, a figyelem magára a kávéra terelődött. Odafigyeltek, hogy az honnan érkezik, mit kell tudni róla, csak véleményem szerint eközben egy kicsit kevesebbet figyeltek a vendéglátásra, a vendégekre. Pedig ez úgy működik igazán jól, ha nemcsak finom kávét szolgálunk fel, de a vendégre is odafigyelünk.
Milyen a barista életérzés? Kívülről elég vagánynak tűnik, főleg ha valaki igazi szenvedéllyel csinálja…
Laza dolognak képzelik az emberek, valahogy úgy, ahogy a mixerkedést.
S valóban van benne egyfajta misztikum, vagányság és jó nagy adag kreativitás.
Ugyanakkor nem könnyű jól csinálni, komoly állóképesség kell hozzá és jól kell tudni bánni az emberekkel, s persze kezelni a hirtelen adódó problémákat.
A beszélgetés alatt az aprócska kávézó hamar megtelt élettel, s biztosak vagyunk benne, hogy ehhez nem csak a jó kávé, hanem a „kávé művész” személyisége is hozzájárul. Ha valakit érdekel a barista szakma, nem kell lemondania róla akkreditált képzési lehetőség híján sem, hiszen a kávé kurzusokon és tanfolyamokon is elsajátítható a tudás. Kávét készíteni mindenki tud, a jó kávé azonban valahol máshol kezdődik.